Concept & Strategie, Programmeren, Projecten

Semanthycus

februari 2018

Marijn van der Poll, onze ganggenoot in het Klokgebouw, is multidisciplinair designer die trainingen geeft op het gebied van creatief denken. Samen met Marijn ontwikkelden we de tool Semanthycus - een hulpmiddel dat de masterclass Conceptual Thinking ondersteund.

De masterclass ‘Conceptual Thinking’ is een training waarmee op een gestructureerde wijze een ideeproces doorloopt. Hulpmiddel daarbij is de online tool semanthycus.com. Als basis van Semanthycus is WordNet gebruikt: de grote lexicale database van Princeton University. Dit is eenvoudig gezegd alle openbare data rondom de Engelse taal, bestaande uit zelfstandig naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden. Al deze taalmaterialen zijn gebundeld in sets en hebben zogenoemde cognitieve synoniemen. Deze sets worden onderling verbonden door middel van conceptueel-semantische en lexicale relaties. Om dit makkelijk te zeggen: aan de hand van de terminologie worden nieuwe verbindingen gelegd.

Op basis van deze database ontwikkelden we samen met Marijn een semantische zoekmachine, namelijk semanthycus.com. Voer in het zoekveld een Engelstalig woord in en ontdek de hiermee alle verbonden en gegroepeerde synoniemen en antoniemen. Door hierbinnen weer op de resultaten te klikken worden de verwante resultaten getoond en ontdek je (nieuwe) relaties en betekenissen. Hiermee worden ideeën gestimuleerd; je ontdekt nieuwe richtingen die je ideeproces een boost geven. 

Samen met Marijn onderzoeken nu of er toevoegingen zoals beelden en eigen verzamelingen mogelijk zijn, waardoor de tool nog effectiever wordt. Meer weten over de masterclass Conceptual Thinking? Bekijk onderstaande sites:

Conceptual Thinking

mei 2017
conceptual_thinking.png
Cognito Concepts - Connecting Minds maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x